Om Stavanger

Tips for tilreisende

I 2025 vil Stavanger feire sitt 900-års jubileum. Byen tilbyr en herlig blanding av naturlig skjønnhet, historie, kultur og utendørs eventyr. Under har vi valgt ut noen av stedene som er verdt å besøke.

Gamle Stavanger

Gamle Stavanger er et sjarmerende og godt bevart boligområde som gir innblikk i byens historie og arv. Her kan du utforske brosteingater, 173 små trehus fra 17-1800-tallet, museum, gallerier og håndverkutsalg.


Fargegaten

Fargegata

Stavangers Øvre Holmegate, lokalt kjent som Fargegata, er et svært populært område for både lokalbefolkningen og turister. Gata er fylt med farger, unike butikker, utendørskafeer, barer og restauranter.

Foto: Visit Norway


900 år i 2025

Stavanger domkirke ble bygget i første halvdel av 1100-tallet, og markerer starten på byens historie og bispedømme. 1125 regnes som byggeår, og Stavanger feirer 900 års jubileum i 2025. Domkirken har 750 seter.


Oljehovedstad

Det første oljefunnet i Nordsjøen var i 1969, og i 1972 ble Stavanger utnevnt til landets oljehovedstad av Stortinget. Norsk Oljemuseum åpnet i 1999, og gir en god innføring i historien til Norges viktigste næring.


Sverd i fjell

Sverd i fjell

Monumentet Sverd i fjell markerer slaget ved Hafrsfjord, hvor vikingen Harald Hårfagre samlet Norge til et kongerike i år 872. Monumentet ligger ca. 5 minutters kjøring fra Clarion Hotel Stavanger.

Foto: Stavanger Kommune


Solastranden Sola

Sandstrender

Like utenfor Stavanger ligger de vake Jærstrendene, som strekker seg over en 70 kilometers kystlinje. Sandstrendene er populære til fotturer, vannsport, sol og bad. Solastranden ligger like ved Stavanger Lufthavn.

Foto: Visit Norway


Lysefjorden

Lysefjorden er en 42 kilometer lang fjord øst for Stavanger, omgitt av høye fjell på begge sider. Fjorden er 456 meter dyp på det dypeste. Det går daglige Fjordcruise fra Strandkaien i sentrum kl. 10:00 (3-3,5 timer).


Preikestolen

Preikestolen er et nesten flatt fjellplatå på 25 x 25 meter, som ligger 604 meter over Lysefjorden. Det er en svært populær attraksjon, med over 300 000 besøkende turister i året. En fottur til topps tar 2-3 timer.

Scener fra filmen Mission: Impossible Fallout er spilt inn her.